Mindware

Jan 10, 2018

Toate percepţiile, judecăţile şi convingerile noastre sunt deducţii, nu reflectări directe ale realităţii.

Acordaţi mai multă atenţie contextului şi veţi avea şanse mai mari să indentificaţi corect factorii conjuncturali care vă influenţeză propriul comportament, cât şi conduita celorlalţi. Comportamentul propriu, căt şi cel al altor oameni sunt influenţate de factori conjuncturali într-o măsură mult mai mare decât ne dăm seama; factorii ce ţin de dispoziţia personală au, de obicei, o influenţă mai mică decât am crede.

Admiteţi faptul că oamenii se pot schimba.

Timpul si energia alocate unei decizii trebuie să fie direct proporţionale cu importanţa ei.

Banii deja cheltuiţi, pe care nu-i mai putem recupera, nu ar trebui sa ne influenţeze atunci când hotărâm dacă să consumâm sau nu un lucru pe care l-am cumpârat deja cu banii respectivi.

Evitaţi să vă angajaţi într-o activitate care are un beneficiu net mai mic decât într-o altă activitate pe care aţi putea-o începe acum sau în viitor.

Pierderile ne pun pe gânduri mai mult decât câştigurile.

Suntem predispuşi la efectul de posesie, care ne face să apreciem un lucru în mod exagerat doar pentru că ne aparţine.

Observarea directă a obiectelor sau a evenimentelor ne înfăţişează adesea doar un eşantion, o mostră dintr-un comportament.

Societatea plăteşte scump experimentele care ar trebui făcute, dar nu se fac.

Relatările noastre verbale au tendinţa de a fi distorsionate şi eronate. Răspunsurile pe care le dăm despre atitudinile noastre presupun adesea comparaţia tacită cu un grup de referinţă.