35mm si 70mm

Jan 17, 2016

Sunt două formate folosite pentru fotografie iar principala diferență este dată de rezoluție unde 70mm este capabil de o rezoluție superioară. Fac referire strict la pelicula pe care sunt filmate noile producții cinematografice pentru că am tot auzit de The Hateful Eight al lui Tarantino cum a fost filmat în 70mm. Singurul cinematograf capabil să ruleze filmele în 70mm din București este IMAX. Conform unui articol peste care am dat pe net proiectorul IMAX costă aproximativ două milioane de dolari comparativ cu 40000 de dolari cât ar costa unul clasic de 35mm.

Categoric experiența vizionării unui film într-o sală cu proiector de 70mm este diferită și Tarantino chiar a pregătit două versiuni pentru ultimul său film: versiunea Roadshow de 187 de minute și DCP de 167 de minute. Versiunea mai scurtă este destinată cinematografelor clasice de 35 mm și nu include anumite scene care nu ar fi dat bine pe rezoluția mai mică.

Mai sus se vede diferenţa la rederea unui film tras în 70 de mm şi redat în IMAX versus o sală clasică (sursa: http://www.cinemablend.com/):