12 oameni furioși

Jul 15, 2015

Crimă cu premeditare, cea mai serioasă acuză într-o curte de justiție. Ați fost martorii unui proces extrem de complex, iar acum este de datoria voastră să stați și să separați faptele de vorbărie.

Am jucat în micuța sală a Teatrului de artă în regia Andreei Cauc. Multă muncă din partea tuturor (câteva luni de zile), repetiții peste repetiții, mici certuri cu colegii ca într-un final să reușim. Și ce reușită!

Am fost Foreman, președintele de comisie, care se străduie să conducă ședința cât mai bine. Pe parcursul piesei am fost extrem de concentrat și serios ca să-mi intru cât mai bine în rol: "oameni buni avem o datorie aici!" Din ce am simțit eu a ieșit foarte bine și toți am fost foarte încântați de cum au decurs lucrurile.

Pe scurt, în piesa scrisă de Reginald Rose un juriu deliberează soarta unui băiat acuzat de crimă. În Statele Unite ale Americii verdictul pentru condamnarea la moarte a unei persoane trebuie să fie unanim. Dacă la începutul ședinței votul este de 11 la 1 pentru condamnare și numărul 2 remarcă "acum știm cum stam" se ajunge într-un final la achitare. Numărul 8 este cel care ne demonstrează că "există urme de îndoială" iar numărul 3 este cel mai greu de convins și cedează cel mai greu.

Le mulțumesc colegilor pentru munca depusă și am sa-i nominalizez în ordinea numărului de jurat (cum o fac la un moment dat și pe scenă): Antonio, Alex, Sabina, Ruxandra, Iulian, Olimpia, Liviu, Monica, Manuela, Corina și Cristi. Mulțumiri regizoarei Andreea dar și Doinei care ne-a mai ajutat la câteva repetiții.

Emoțiile sunt mari când intri pe scenă cu sala plină și ajung la cote maxime odată cu primele aplauze. S-a întâmplat de câteva ori să încurcam puțin replicile, moment în care am simțit un gol în stomac, dar imediat a sărit cineva și a ajutat iar din public probabil nimeni nu a observat.